ClickCease
חיפוש

מהן הזכויות של גמלאית?

מהן הזכויות של גמלאית? – עם עלייתן של תוחלת החיים ושל איכות החיים הופך גיל הפרישה לרלוונטי ליותר ויותר אזרחיות ואזרחים ישראלים. למעשה, גמלאים רבים מבלים את גיל הפנסיה שלהם בפעילות רבה, לעיתים לא פחות מזאת של הצעירים, כאשר ניצול נכון של זכויות גמלאים הוא חלק בלתי נפרד מכך. רוצים לדעת מהן הזכויות של גמלאית? בדיוק בשביל זה אנחנו כאן.

 

גיל פרישה לנשים

לפני שנפנה לפירוט זכויותיה של הגמלאית יש להגדיר מיהי גמלאית. גמלאית היא אישה שהגיעה לגיל פרישה, כאשר בעבור רוב הזכויות המגיעות לה בשל כך אין צורך שהיא ממש תפרוש מעבודתה.

גיל הפרישה לנשים עומד היום במדינת ישראל על 62, אך בגיל זה הפרישה היא אפשרית, ולא מחייבת. כך שאישה שאינה מעוניינת בפרישה בגיל 62 יכולה להמשיך לעבוד כרגיל עד גיל 67, ובתקופה זו אסור למעסיק לפטרה או להפלותה בשל גילה.

מרגע פרישתה, ובתנאי שאכן הפרישה ממשכורתה לקרן פנסיה במשך שנות עבודתה, תהיה זכאית הגמלאית לקצבה חודשית מאת קרן הפנסיה.

 

פרישה מוקדמת

קרנות פנסיה מסוימות מאפשרות פרישה מוקדמת, כבר בגיל 60, אך זאת על חשבון הפחתה באחוזי הגמלה שישולמו לפורשת מידי חודש. עוד חשוב לדעת כי לרוב הזכאות לזכויות גמלאים שונות תלויה בגיל, ולא בשאלה האם העובדת יצאה בפועל לפנסיה או לא.

כך ייתכן שאישה שתחליט לפרוש פרישה מוקדמת לא תהיה זכאית במשך שנתיים לזכויות גמלאים שונות.

 

זכויות של גמלאית

לאחר שהבהרנו מיהי גמלאים ניתן לפרט את זכויותיה. זכויות גמלאים במדינת ישראל הן רבות וכוללניות מכדי שיהיה ניתן לפרט את כולן במסגרת מאמר זה, ועל כן אנו נפרוש בפניכן את העיקריות שבהם:

 

זכות ראשונה – קצבת זקנה

הזכות הראשונה בה נעסוק היא קצבת זקנה. קצבת זקנה משולמת על ידי הביטוח הלאומי, כאשר הגיל הרשמי לזכאות הוא 70. למרות זאת, גמלאים מסוימים עשויים להיות זכאים לה כבר מגיל פרישה, וזאת על ידי עמידה במבחן הכנסות, כך שמי שהכנסתו נמוכה מרף מסוים יהיה זכאי לגמלה.

בנוסף לכך, על מנת להיות זכאית לקצבת זקנה צריכה הגמלאית למלא את התנאים הבאים:

  1. מעל גיל 70 או מעל גיל 62 ועומדת במבחן ההכנסה.
  2. מבוטחת בביטוח לאומי ששילמה דמי ביטוח לאומי כחוק. חשוב לדעת כי על פי החוק עקרת בית פטורה מתשלום ביטוח לאומי, אך עדיין זכאית כמובן לכל הזכויות שמעניק הביטוח הלאומי, כולל הזכות לקצבת זקנה.
  3. השלמת תקופת אכשרה כמבוטחת בביטוח לאומי.

על מנת לממש זכות זו, הן בגיל הזכאות הכללי והן מוקדם יותר, יש להגיש תביעה מסודרת לביטוח הלאומי.

 

זכות שנייה – תעודת אזרח ותיק

זכות שנייה המגיעה לכל אזרח שהגיע לגיל פרישה היא הזכות לקבלת תעודת אזרח ותיק. תעודה זו מעניקה זכויות והטבות שונות, כמו למשל: הנחה בתחבורה ציבורית, הנחה בכניסה לאתרי טבע וטיולים, הנחה בכניסה לבתי קולנוע ומופעים, הנחה בעמלות בבנקים, ועוד.

על מנת לממש זכות זו אין צורך לעשות דבר, שכן היא מונפקת באופן אוטומטי לכל אזרחית ואזרח שהגיעו לגיל פרישה ונשלחת בדואר. ניתן להפיק את התעודה גם באופן דיגיטלי באמצעות יישומון ייעודי שנמצא בחנות האפליקציות.

במקרה של אובדן התעודה ניתן לבקש שינפיקו אותה מחדש, או באמצעות האפליקציה או באמצעות הגשתו של טופס מקוון.

 

זכות שלישית – הנחות במס

זכות נוספת המגיעה לכל מי שמלאו לו 60 שנה היא הזכות להטבה במדרגות המס להכנסה שאיננה מיגיעה אישית, וזאת מתוך הבנה שעבור גמלאים רבים ההכנסה הזאת הופכת להיות אחת ההכנסות העיקריות שלהן.

ההטבה מתבטאת בכך שמדרגות המס עבור הכנסה שאיננה מיגיעה אישית של אישה שמלאו לה 60 יהיו שוות למדרגות המס שנקבעו להכנסה מיגיעה אישית.

מדובר בהבדל שעשוי להיות משמעותי, שכן כך למשל עבור הכנסה חודשית של 6,300 ₪ בקירוב שאיננה מיגיעה אישית ישלם מי שלא מלאו לו 60 31% מס, עבור הכנסה דומה ישלם אדם שהגיע לגיל 60 10% מס.

 

זכות רביעית – ביטול עסקאות מכר

זכות מעניינת נוספת המוענקת לגמלאים שמלאו להם 65, היא הזכות לבטל עסקת רוכלות או מכר מרחוק תוך 4 חודשים מיום קבלתו של המוצר, זאת בעוד עבור כלל האוכלוסייה זכות הביטול עומדת על 14 יום בלבד.

חשוב להדגיש שזכות ביטול זו אינה מתקיימת כאשר מדובר בעסקה רגילה, שנערכה בחנות מסודרת פנים אל פנים, אלא רק כאשר מדובר בעסקה שנערכה מחוץ לבית העסק או שנעשתה מרחוק וכללה שיחה, בטלפון או בצ'אט, בין הגמלאי לבית העסק.

במקרה בו בית העסק מסרב לבטל את העסקה, על אף התקיימותם של התנאים לעיל, יכול הגמלאי לתבוע פיצוי של 10,000 ₪, נוסף על ההחזר של שווי העסקה.

 

זכות חמישית – סדנת הכנה לפרישה

המשרד לשוויון חברתי והביטוח הלאומי, בשיתוף פעולה עם עם ארגונים אזרחיים שונים, מציעים לכל אזרחית ואזרח הקרובים לגיל פרישה השתתפות בסדנת הכנה לפרישה בעלות סמלית בלבד.

הסדנה מתקיימת בקבוצות קטנות, ומורכבת מ-4 מפגשים בני שלוש שעות הנערכים בשעות הערב, כאשר מיקומי הסדנאות פרושים בכל רחבי הארץ.

הסדנה עוסקת בנושאים שונים הקשורים לגיל הפרישה, כגון: תכנון כלכלי, מקורות הכנסה בגיל הפרישה, זכויות אזרח ותיק, צרכנות נבונה, תעסוקה והתנדבות בגיל הפנסיה, הכנת צוואות, ועוד.

הסדנה הזו היא מקור טוב להבנת כלל הזכויות של גמלאית, כמו גם רכישת כלים מתאימים למימושם. עם זאת, את מקורות המידע הללו ואת הסיוע במימוש הזכויות ניתן בהחלט להשיג גם באמצעות גורמי מקצוע אחרים, כמו למשל עורכי דין שמתעסקים במיצוי זכויות.

היתרון המשמעותי בפנייה לעורך דין על מנת לממש את זכויות הגמלאות הוא שבכך זוכים לליווי משפטי לאורך כל הדרך, ולא רק הכוונה ראשונית ומוקדמת כפי שמציעות הסדנאות הללו.

 

גמלאית וזקוקה לסיוע במיצוי זכויותיך? פני לעו"ד ליאת פייגל.

מהן הזכויות של גמלאית_
מהן הזכויות של גמלאית_
תמונה של עו"ד ליאת פייגל
עו"ד ליאת פייגל
עורכת דין ליאת פייגל מתמקצעת בתחום דיני העבודה והמשפחה ובכל המעטפת המשפטית התומכת בתחומים אלו על כל רבדיה. בעלת יכולת ומוטיבציה לחבר תחומי משפט שונים לצורך השגת מקסימום האפשרויות ומיצוי הזכויות עבור הלקוח. מרצה בתחום דיני תאגידים, חברות ודיני חוזים בהכנה לבחינות לשכת עורכי הדין. מלמדת באופן פרטני כתיבה משפטית ומשפט מנהלי. מסייעת בכתיבת סמינריונים לסטודנטים בשנה השלישית והרביעית ללימודי משפטים. לעורכת דין ליאת פייגל 20 שנות ניסיון בתחום הביקורת החקירתית בגופים ציבוריים גדולים, ניסיון בתחום הייבוא ייצוא והסחר הבינלאומי.
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 13 ביקורות
×
js_loader
יצירת קשר:
משרדינו ברשתות החברתיות:
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 13 ביקורות
js_loader
a4
משרד עורכי דין ליאת פייגל ושות'
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם נציג המשרד >>