ClickCease
חיפוש

חוזה נישואין

זוגות שונים יכולים להחליט להתחתן ולמסד את הקשר שלהם על ידי נישואין מתי שהם מעוניינים בכך. הם יכולים לא רק לקבוע את המועד של מיסוד הקשר, אלא גם את הדרך של מיסוד הקשר. חלק מהזוגות בישראל כיום מחליטים למסד את הקשר שלהם, מסיבות כאלו ואחרות, באמצעות חוזה נישואין. במאמר הבא נסביר את כל מה שצריך לדעת על כך.

 

דרכי נישואין שונות

מציאת בן או בת זוג זה הטבע של האדם. כאשר בני הזוג מרגישים שהם מספיק זמן יחדיו, שהחיבור ביניהם והקשר ביניהם חזקים, הם יכולים להחליט בשותפות כי הם מעוניינים למסד את הקשר שלהם ולחיות חיים משותפים יחדיו, ואפילו להביא ילדים ולהקים משפחה.

הנהוג הוא שבני זוג כאלו מחליטים להתחתן ולמסד את הקשר שלהם על ידי נישואין. למרות שחלק גדול מהזוגות בוחרים לבצע חתונה דתית, ישנן עוד דרכי נישואין חלופיות ושונות, כמו נישואין באמצעות חוזה נישואין.

 

מהו חוזה נישואין?

חוזה נישואין הוא מסמך משפטי לכל דבר ועניין. מדובר על חוזה שנערך בין שני בני זוג שמחליטים באופן משותף שהם מעוניינים להינשא האחד לשנייה. מרגע שחוזה הנישואין נחתם על ידי בני הזוג ומאושר בערכאה הרלוונטית, הנישואין תקפים. כפי שקיימים חוזים בתחומים משפטיים אחרים, גם כאן על הזוג המיועד להינשא לעמוד בכללים שונים.

חוזה הנישואין מאפשר למי שאינם מעוניינים להינשא בדרך המסורתית לעגן את הזכויות שלהם כזוג נשוי מצד אחד, אך גם לא לוותר על הזכות שלהם לערוך טקס לפי הערכים שלהם והרצונות שלהם.

 

סיבות לנישואין בדרך זו

זוגות שמחליטים לחתום על חוזה כדי להינשא אחד לשנייה יכולים לעשות את זה כתוצאה ממגוון סיבות. צריך להבין שלכל זוג יש את הערכים, האמונות, השאיפות והרצונות השונים שלו. הסיבות השונות מובילות את הזוגות השונים לבצע את הנישואין באמצעות חתימה על חוזה.

אין זה אומר שכל נישואין באמצעות חוזה יראו זהים או דומים לנישואין באמצעות חוזה אחרים. כל זוג יכול לקיים טקס לפי הרצונות שלו ולכלול בחוזה ערכים מסוימים, החלטות מסוימות ודרישות שונות האחד מהשנייה. בין הסיבות השונות בגינן מחליט זוג שרוצה להינשא לעשות זאת על ידי חתימה על חוזה, ניתן למנות את:

  1. אי היכולת להינשא בטקס מסורתי לפי חוקי הדת
  2. הרצון לבצע טקס נישואין ייחודי
  3. הרצון לעגן את הקשר ולתת לו תוקף חוקי, תוך כדי מענה על היבטים משפטיים
  4. הרצון לבצע טקס שאינו במסגרת דתית

 

סיוע מעורך דין

כדי לחתום על חוזה נישואין, נדרש סיוע מעורך דין, מכמה סיבות. ראשית, עורך דין הוא איש המקצוע בעל הידע המשפטי הדרוש לחתום על חוזה זה. שנית, מדובר על איש מקצוע שגם צבר ניסיון רלוונטי ויודע באופן מעשי כיצד לנסח חוזה כזה. כמו כן, עורך דין יכול לתת מענה למחלוקות שעשויות לצוץ, באמצעות אותה בקיאות ואותו ניסיון.

בסופו של דבר, חוזה נישואין צריך להיות מאושר על ידי בית המשפט ולהיות בעל תוקף משפטי גם במדינות אחרות, למקרים עתידיים. לכן, סיוע ממשרד עורכי דין שמציע עריכת חוזי נישואין, כמו משרד עו"ד ליאת פייגל ושות', בו יש גם עו"ד דיני עבודה שמסייעים למי שעומדים בפני פיטורים, הוא הכרחי לחתימת חוזה כזה.

 

אישור ההסכם בבית המשפט

חתמתם על חוזה נישואין עם בן או בת הזוג שלכם? טכנית, אתם עדיין לא נשואים. מי שצריך לאשר את ההסכם שנחתם, ובכך גם להפוך את הנישואין שלכם לתקפים, הוא בית המשפט לענייני משפחה. בית המשפט לענייני משפחה ייבחן את ההסכם, על מנת לוודא שאכן מדובר בהסכם חוקי ששני הצדדים חתמו עליו מרצון.

בנוסף, הוא יוודא שההסכם מנוסח נכון מבחינה משפטית, על מנת שלא ייווצרו מחלוקות משפטיות בעתיד, בארץ או במדינות אחרות.

 

מה יכול להיות כלול בחוזה נישואין?

כפי שכבר ציינו, חוזה נישואין אחד יכול להיות שונה מחוזה אחר. המטרה של חוזה זה היא בסופו של דבר למסד קשר בין שני בני זוג, ולהפוך אותם לנשואים באופן רשמי. למרות זאת, אפשר להכניס לחוזה המדובר עוד סעיפים שונים ועוד היבטים הקשורים לבני הזוג ולחייהם המשותפים כזוג נשוי.

הסכם נישואין, בצורה הפשוטה והסטנדרטית ביותר שלו, יציג את שני בני הזוג, יצהיר כי ברצונם למסד את הקשר שלהם על ידי נישואין ויכלול את חתימותיהן של בני הזוג. בנוסף, ניתן לכלול בהסכם זה גם:

  1. הסדרת שייכות רכוש
  2. הסדרת שייכות הון
  3. הסדרת מטרות משותפות לבני הזוג

 

טקס חתונה

חתימה על הסכם נישואין עשויה להרתיע זוגות שברצונם בכל זאת להתחתן. חשוב לציין שאין קשר בין חתימה על הסכם כזה לבין קיום טקס חתונה. גם זוג שהחליט להינשא באמצעות עורך דין שיחתים את שני הצדדים על ההסכם, יכול לקיים טקס חתונה.

טקס החתונה לא חייב, וגם לרוב לא יתקיים במעמד החתימה על החוזה. זוג שרוצה להינשא בדרך כזאת יכול לקבוע מועד אחד לחתימה על החוזה ומועד אחר לקיום טקס החתונה. ניתן לקיים את הטקס, שלא יהיה טקס דתי מן הסתם, גם מלפני מועד החתימה על החוזה, בשביל בני משפחה וחברים.

 

הסכם ממון מול הסכם נישואין – מה ההבדלים?

נדמה שאין יותר מדי הסכמים הקשורים למשפחה, אך לא כך הדבר. הסכמי נישואין, הסכם ממון וגם הסכם גירושין אלו דוגמאות להסכמים שבית משפט לענייני משפחה דן בהם. לא מעט אנשים מתבלבלים בין חוזה שמטרתו למסד נישואין לבין הסכם ממון. הסכם ממון הוא הסכם שמטרתו היא להסדיר מקרים עתידיים בעת פרידה של בני הזוג בנסיבות שונות. בהסכם ממון, לעומת חוזה שממסד נישואין בין בני זוג, אפשר:

  1. לקבוע מה יקרה לרכוש משותף בעת פרידה
  2. לקבוע מראש מזונות במקרה של פרידה
  3. לקבוע מראש מה יהיו המשמרות על הילדים במקרה של פרידה

 

משמעות חוקית

מבחינת החוק, זוג שהחליט להינשא על ידי חתימה על חוזה נישואין הוא זוג נשוי לכל דבר ועניין. לזוגות נשואים בישראל יש זכויות וחובות שונות. על ידי חתימה על חוזה כזה, כל זוג יכול להיות מוכר מבחינת המדינה כזוג נשוי במוסדותיה השונים.

 

שיח עם בן או בת הזוג

לפעמים נישואין הם עניין רגיש. ישנם אנשים שמדמיינים עוד מגילאי הילדות והנעורים את החתונה שלהם. לא תמיד בני הזוג מדברים על העניין הזה, ולפעמים עשויות להיווצר מחלוקות. לכן, אם בן או בת הזוג מעוניינים להינשא בדרך של חתימה על חוזה, כדאי להם ליצור קודם כל שיח מעמיק וכנה עם בן או בת הזוג שלהם, כדי שלא יהיה צד שירגיש חוסר מימוש.

 

כך תבחרו עורך דין לעריכת חוזה כזה

הסכם נישואין טוב הוא הסכם נישואין שיאפשר לשני בני הזוג לממש את הרצונות והשאיפות השונות שלהם, תוך כדי הקניית מסגרת משפטית וחוקית בעלת תוקף. באמצעות הפרמטרים הבאים תוכלו לבחור עורך דין שיאפשר לכם להגיע להסכם כזה:

  1. ניסיון מעשי של עורך הדין
  2. וותק בתחום
  3. היכולת שלכם לעמוד בעלויות השונות
  4. המלצות על עורך הדין
  5. התרשמות מעורך הדין בפגישה אישית
חוזה נישואין
חוזה נישואין

 

Picture of עו"ד ליאת פייגל
עו"ד ליאת פייגל
עורכת דין ליאת פייגל מתמקצעת בתחום דיני העבודה והמשפחה ובכל המעטפת המשפטית התומכת בתחומים אלו על כל רבדיה. בעלת יכולת ומוטיבציה לחבר תחומי משפט שונים לצורך השגת מקסימום האפשרויות ומיצוי הזכויות עבור הלקוח. מרצה בתחום דיני תאגידים, חברות ודיני חוזים בהכנה לבחינות לשכת עורכי הדין. מלמדת באופן פרטני כתיבה משפטית ומשפט מנהלי. מסייעת בכתיבת סמינריונים לסטודנטים בשנה השלישית והרביעית ללימודי משפטים. לעורכת דין ליאת פייגל 20 שנות ניסיון בתחום הביקורת החקירתית בגופים ציבוריים גדולים, ניסיון בתחום הייבוא ייצוא והסחר הבינלאומי.

עו"ד ליאת פייגל ושות' בפייסבוק | מייל אישי: [email protected] | אודות עו"ד ליאת פייגל ושות'

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 12 ביקורות
×
js_loader
a4
משרד עורכי דין ליאת פייגל ושות'
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם נציג המשרד >>