עורך דין לענייני משפחה הוא איש המקצוע שפוגש אותנו ברגעים ובמקומות הרגישים ביותר. הוא מלווה אותנו גם בזמנים של שמחה ושל תקווה, וגם במצבים של עצבות ושל ייאוש. למעשה, תפקידיו של עורך דין משפחה הם כה רבים ומגוונים, שרבים אינם מכירים את כולם. במאמר זה הבאנו לפניכם את תפקידיו העיקריים של עורך דין משפחה, כדי שתדעו מתי כדאי להיעזר באחד כזה.
תפקיד ראשון – עריכת הסכם ממון
הסכם ממון הוא עניין שהולך וצובר תאוצה בשנים האחרונות. מדובר במעין "ביטוח נישואין", שנערך לפני חתונה או לאחריה, במצב בו הזוגיות עוד פורחת. הסכם זה בא להבטיח גירושין נעימים ונקיים ככל האפשר, כאשר המחלוקות השכיחות ביותר בהליך גירושין מוסדרות כבר מראש.
מה כולל הסכם ממון?
אז כפי שרמזנו לעיל, הסכם ממון כולל הסכמות בין בני הזוג לאופן בו תתפרק החבילה, אם יגיעו לשם יום אחד. משמו משתמע שמדובר רק בעניינים כלכליים, אך בפועל ניתן לכלול בו גם עניינים הקשורים לילדים, כמו מזונות או משמורת, אך הסכם כזה יצטרך לקבל אישור בית משפט.
תפקידו של עורך דין לענייני משפחה בהסכמי ממון
כדי שהסכם ממון יהיה תקף עליו לשאת חתימה של עורך דין. אם הוא נערך לאחר הנישואין יהיה עליו לקבל גם אישור בית משפט. אם כן, תפקידו של עורך הדין הוא ללוות את בני הזוג בעת ניסוח ההסכם, שהוא בעצם סוג של חוזה, להסביר להם את משמעויותיו ולייצג אותם בבית משפט בעת הצורך.
תפקיד שני – ענייני ירושות וצוואות
עוד תפקיד פחות מוכר של עורך דין משפחה הוא ענייני הירושות והצוואות. תפקיד זה כולל עניינים רבים ובהם: עריכת צוואות, טיפול בצו ירושה, ביטול צו ירושה ועוד.
תפקידו של עורך דין משפחה בעריכת צוואות
בחוק הירושה מצוינות מספר דרכים לעריכת צוואה תקפה. אחת מן הדרכים הללו נקראת "צוואה בפני רשות", כאשר גם עורך דין נחשב לרשות לצורך העניין. ואכן, רבים מעדיפים לבחור בדרך זו של עריכת צוואה, שהיא יחסית זמינה וקלה, ומבטיחה וודאות הן לעורך הצוואה והן ליורשיו.
תפקידו של עורך הדין בענייני צו ירושה
כאשר אין צוואה מסודרת שהותיר המנוח, מוציא הרשם לענייני ירושה צו ירושה. לצו זה ניתן להגיש התנגדויות מסיבות מסוימות, וכך לשנותו או לבטלו. אדם הרוצה להגיש התנגדות כאמור טוב ייעשה עם יתייעץ עם עורך דין המבין בתחום, שיעריך את סיכוייו ויכוון וידריך את פעולותיו.
תפקיד שלישי – גירושין
זהו כמובן אחד התפקידים הידועים והמוכרים ביותר של עורך דין לענייני משפחה, ואין זה פלא. תפקידו של עורך דין משפחה במקרה של גירושין הוא קריטי מאין כמוהו, ויכול להשפיע רבות על צורתם ועל אופיים של הגירושין. במסגרת הליך הגירושין יש לעורך הדין מספר תפקידים:
גישור גירושין
עורכי דין רבים מציעים גם שירות של גישור גירושין. הליך זה מתנהל מחוץ לכותלי המשפט, ומטרתו היא להביא את הצדדים להסכים ביניהם בעצמם, ללא הכוח הכופה של בית המשפט. כמובן שהסכם גירושין המתנהל בצורה כזאת יהיה הרבה יותר נעים לכל המעורבים, הן לבני הזוג והן לילדיהם המשותפים.
הגשת תביעת הגירושין
על אף שמדובר בשלב יחסית מוקדם של ההליך, אין למעט בחשיבות ליוויו של עורך דין כבר בשלב הזה. מערכת דיני המשפחה בישראל היא ייחודית משום שהיא משלבת הן דין דתי והן דין אזרחי. השילוב הזה מוביל לכך שאמנם את הגירושין עצמם ניתן לבצע רק בבית דין דתי, אך את הסכם הגירושין, הכולל את פרטי ההיפרדות, ניתן לערוך גם בבית משפט לענייני משפחה.
הבחירה בין שתי הערכאות הללו יכולה להיות קריטית לבני הזוג, והיא דורשת ידע ובקיאות מלאה בדיני המשפחה הישראליים. עורך דין מומחה לענייני משפחה ישמע את סיפורכם, יבין את מטרותיכם, וידע לכוון אתכם למקום הנכון.
ייצוג בבית הדין הרבני
כפי שכבר אמרנו, כל זוג המתגרש במדינת ישראל צריך לפתוח תיק ברבנות, גם אם לגבי הסכם הגירושין הוגשה תביעה בבית משפט לענייני משפחה. רבים סוברים שבבית הדין הרבני אין צורך בליווי עורך דין, אך למעשה אין זה נכון.
ליווי עורך דין בהליך הגירושין עצמו יכול לסייע לסיים אותו בקלות ובמהירות, ללא בעיות. ליווי כזה יכול למזער נזקים של מקרים קיצוניים, אך לצערנו לא כל כך נדירים, של סרבנות גט.
בניגוד לתפיסה הרווחת בציבור, סרבנות גט יכולה להגיע הן מצידה של האישה והן מצידו של האיש. במקרה של סרבנות, כלומר מצב בו אחד מבני הזוג לא מוכן לקבל את הגט, ניתן לפעול כך שבית הדין יפעיל סנקציות שונות על המסרב. בנוסף, ניתן להגיש נגד המסרב תביעה נזיקית לבית משפט אזרחי בגין הסבל הרב שנגרם לבן/ בת הזוג.
עורך דין מלווה יוכל לכוון אתכם לדרך הפעולה הנכונה ביותר לכם במקרה כזה, וכך תוכלו לעבור את ההליך הזה, שהוא לכל הדעות לא הליך נעים, במינימום נזקים.
תפקיד רביעי – ייצוג בתביעות מזונות ומשמורת
לא משנה לאיזה צד אתם משתייכים בהליך הגירושין, ברור לכל בר דעת, שבדומה לכל עניין משפטי, לא כדאי לקחת חלק בתביעות מזונות ומשמורת ללא ייצוג של עורך דין מומחה בתחום.
את ענייני המזונות והמשמורת מסדירים כבר בהסכם הגירושין, אך בניגוד לרוב ההליכים המשפטיים, אין בהם עניין של סופיות הדיון ומעשה בית דין. כלומר, בכל שלב בחיים יכול אחד מבני הזוג להביא את העניין שוב בפני בית המשפט אם היה שינוי נסיבות מהותי.
למעשה, עניין המזונות והמשמורת ממחיש לנו כיצד גירושין שמעורבים בהם ילדים משותפים הם נושא מתמשך, וניתן אף לומר – בלתי נגמר. מסיבה זאת חשוב להתייעץ עם עורך דין המשפחה שלכם, זה שליווה אתכם כבר בראשיתו של ההליך, על כל צעד ועניין מהותי הקשור בכך.
עורך דין לענייני משפחה – סיכום
עורך דין לענייני משפחה הוא בעל אחד המקצועות המורכבים והרגישים בעולם. עליו לאזן בין מכלול עצום של שיקולים, וכל זאת תוך התעסקות עם אנשים שנמצאים באחד מן הרגעים המורכבים ביותר בחייהם.
מורכבות זו של תפקידו מחייבת אותו להיות בקיא בכל החוקים המסועפים ובכל הפסיקות המתחדשות בדיני המשפחה, כך שיוכל לייצג את לקוחו בצורה הטובה ביותר, אך היא גם מחייבת אותו לדעת לפעול ברגישות ובעדינות כדי להוציא את כל המעורבים בהליכים הללו כמה שפחות פגועים בסופו.
את תפקידו המורכב של עורך דין לענייני משפחה, אין אף איש מקצוע אחר שיכול למלא, ובטח שלרוב אין האדם עצמו, שנמצא באחד הרגעים הרגישים בחייו, לטוב ולמוטב, יכול לעשות זאת.
התייעצות עם עורך דין משפחה
התייעצות עם עורך דין משפחה, וליווי שלו בכל ההליכים המשפטיים הנוגעים לנושא, היא אינה מותרות. שכר הטרחה שתשלמו לו הוא אחת ההשקעות הכי משתלמות, השקעה בחיים שלכם. וגם אם לעיתים לא נעים להכניס אדם זר לתוך המערכת המשפחתית האישית שלכם, כדאי מאוד להתגבר על אי הנעימות, שכן זאת שתבוא אחריה עלולה להיות רצינית בהרבה.
להתייעצות עם עורך דין לענייני משפחה פנו אלינו – משרד עו"ד ליאת פייגל ושות', נשמח לעמוד לשירותכם בכל עת.
- עורך דין לענייני משפחה