כאשר עובד עוזב מקום עבודה, השאלה העיקרית שעולה היא כמה פיצויים מגיעים לו, במיוחד אם הוא מתפטר מיוזמתו. למרות שהתפטרות נחשבת באופן כללי כמצב שאינו מזכה בתגמולים, ישנם מקרים רבים בהם עובד שהתפטר יכול להיות זכאי לפיצויים מלאים או חלקיים. במאמר זה נפרט את התנאים והנסיבות שבהן עובד עשוי לקבל פיצוי גם במקרה של התפטרות
מתי עובד שמתפטר זכאי לפיצויים?
החוק בישראל קובע כי עובד זכאי לפיצויי פיטורים רק אם פוטר לאחר שעבד לפחות שנה אחת אצל אותו מעסיק. עם זאת, קיימים מקרים חריגים בהם גם עובד שהתפטר יהיה זכאי לפיצוי. אלו הם המקרים בהם מטפלת עורכת דין ליאת פייגל כי ההתפטרות מוגדרת כהתפטרות "בדין מפוטר", מה שמזכה את העובד בזכות לפיצויי פיטורים כאילו פוטר על ידי המעסיק.
התפטרות בעקבות הרעת תנאים
לרוב, הרעת תנאים יכולה לכלול הפחתת שכר, שינוי שעות עבודה ללא הסכמה, שינוי מקום העבודה או שינוי תפקיד משמעותי. במצב כזה, עובד שהתפטר יכול לדרוש פיצויים מהמעסיק, בתנאי שיוכל להוכיח שהייתה הרעת תנאים משמעותית ושניסה לפתור את המצב מול המעסיק לפני ההתפטרות.
התפטרות עקב מצב בריאותי
הניסיון של משרד עו"ד דיני עבודה ליאת פייגל ושות' מלמד שעובד יכול להיות זכאי לתגמולים גם אם הוא מתפטר עקב מצב בריאותי של עצמו או של קרוב משפחתו, או כמובן אחרי תאונות בעבודה. במקרה כזה, יש להוכיח שהמצב הבריאותי אינו מאפשר את המשך העבודה, ויש לצרף לכך אישור רפואי המעיד על כך שהעובד אינו מסוגל להמשיך בעבודתו או שנדרשת הפחתת עומס העבודה.
התפטרות לאחר לידה או אימוץ
עובדות ועובדים יכולים להתפטר לאחר לידה או אימוץ ולהיות זכאים לתגמולים, בתנאי שהם מתפטרים תוך תשעה חודשים מיום הלידה או האימוץ על מנת לטפל בילד. התפטרות זו נחשבת "בדין מפוטר", וניתן לתבוע את התגמולים מהמעסיק כפי שהיו מגיעים במקרה של פיטורים. התפטרות זו אינה מחייבת הוכחה נוספת למעט הצגת תעודת לידה או מסמך המאשר את האימוץ.
מעבר למקום מגורים אחר
עובד יכול להיות זכאי לפיצויים אם התפטר עקב מעבר דירה, בתנאי שהמעבר הוא לאזור מרוחק ויש לכך סיבה מוצדקת, כגון מעבר למקום מגורים קרוב לבן/בת זוג או מעבר ליישוב חקלאי. במקרים כאלה יש לוודא שהמרחק החדש הופך את ההגעה לעבודה לבלתי אפשרית או לפחות מקשה עליה מאוד. החוק מתחשב במקרים אלו ונותן זכאות לתגמולים כאילו העובד פוטר.
התפטרות עקב גיוס לצה"ל או שירות לאומי
אם עובד מתפטר לצורך גיוס לצה"ל, שירות לאומי או שירות אזרחי, הוא זכאי לתגמולים. החוק קובע כי צעירים שעוזבים את מקום עבודתם כדי להתגייס או לשרת את המדינה זכאים לתגמולים מהמעסיק כאילו פוטרו.
התפטרות בגיל פרישה
מבחינת זכויות בעבודה לפי גיל, עובדים שמגיעים לגיל פרישה חוקי (62 לנשים ו-67 לגברים) ומתפטרים כדי לצאת לגמלאות זכאים לקבל את פיצויי הפיטורים גם אם התפטרו מרצונם. מדובר במעבר טבעי שמוגדר בחוק כמצב המזכה בתגמולים, כך שהעובד יכול להיכנס לגיל הפרישה עם התגמולים שהצטברו לאורך שנות עבודתו.
התפטרות בשל אי תשלום שכר
עובד יכול להתפטר ולקבל תגמולים אם המעסיק לא משלם לו שכר במועד או אינו משלם לו שכר כלל. במקרים כאלה, החוק מתיר לעובד להתפטר ולדרוש פיצויים בגלל הפרת החוזה מצד המעסיק. התפטרות עקב אי תשלום שכר או פיגורים ממושכים בתשלום השכר נחשבת לסיבה מוצדקת וניתנת לזכאות לתגמולים.
התפטרות במקרים של הטרדה מינית או התעמרות בעבודה
במקרים קיצוניים בהם עובד מתפטר בעקבות הטרדה מינית או התעמרות במקום העבודה, הוא זכאי לתגמולים. במקרה זה על העובד להוכיח כי הוא סבל מהתעמרות או הטרדה וכי לא הייתה לו ברירה אחרת אלא לעזוב את מקום העבודה. חשוב לדאוג לתיעוד המקרים ולפעול גם מבחינה משפטית כדי להבטיח שהעובד יקבל את מלוא הפיצויים המגיעים לו.
דוגמה לחישוב פיצויי פיטורים לפי שלבים
בואו ניקח לדוגמא עובד, שהועסק במשך 7 שנים בעסק פרטי, החליט להתפטר עקב מעבר למקום מגורים מרוחק בעקבות עבודת בת זוגו. שכרו החודשי עמד על 12,000 ש"ח. הוא התפטר בסוף חודש יולי, לאחר שהודיע למעסיק על כוונתו לעבור דירה מסיבה מוצדקת בהתאם לחוק.
- שלבי חישוב פיצויי הפיטורים:
- חישוב מספר שנות העבודה: העובד עבד במקום העבודה 7 שנים מלאות.
- משכורת אחרונה: המשכורת האחרונה של העובד הייתה 12,000 ש"ח.
- חישוב פיצויי פיטורים: פיצויי הפיטורים מחושבים לפי המשכורת האחרונה כפול מספר שנות העבודה. במקרה זה: 12,000 ש"ח * 7 = 84,000 ש"ח.
- העובד זכאי לפיצויי פיטורים בסך 84,000 ש"ח, שנצברו במהלך שנות עבודתו.
1. פיצויי פיטורים והפרשות לפנסיה:
במהלך השנים המעסיק הפריש מדי חודש 8.33% מהמשכורת של העובד לקופת גמל במסגרת סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים. ההפרשות עומדות על סך של 7% לשנה. לכן בתום 7 שנים אמורים להצטבר בקופה 84,000 ש"ח.
במקרה כזה, מכיוון שהתגמולים כבר נצברו בקופה הפנסיונית, העובד יוכל למשוך את הכספים שהופרשו לקופת הגמל כמענק תגמולים. המעסיק לא יצטרך לשלם סכום נוסף, כיוון שהכספים הצבורים בקופה מכסים את סכום התגמולים הכולל.
2. החזר מס הכנסה:
מאחר והעובד עבר דירה ולא עבד במשך חצי שנה לאחר מכן, הכנסתו השנתית הצפויה לשנת העבודה ירדה. במהלך חודשי העבודה בינואר עד יולי, העובד השתכר 84,000 ש"ח (7 חודשים * 12,000 ש"ח), ונוכה לו מס הכנסה לפי משכורת חודשית קבועה של 12,000 ש"ח מתוך הנחה שימשיך לעבוד לאורך כל השנה.
עם סיום עבודתו, העובד לא הצליח למצוא עבודה חדשה מיידית וקיבל דמי אבטלה של כ-7,500 ש"ח לחודש. סך כל דמי האבטלה ששולמו לו עמדו על 45,000 ש"ח (7,500 ש"ח לחודש למשך 6 חודשים).
הכנסתו השנתית הכוללת של העובד לשנת העבודה הנוכחית היא 129,000 ש"ח (שכר של 84,000 ש"ח + דמי אבטלה של 45,000 ש"ח). על פי מדרגות המס, לאור הירידה בהכנסתו השנתית והטבות המס להן הוא זכאי, העובד עשוי להיות זכאי להחזר מס עבור הסכומים שנוכו לו במס הכנסה במהלך חודשי העבודה.
מה חשוב לבדוק בחישוב?
חישוב פיצויי פיטורים מבוסס על המשכורת האחרונה של העובד כפול מספר שנות העבודה שלו אצל המעסיק. עם זאת, חשוב לבדוק אם המעסיק הפריש פיצויים לקופות גמל במהלך שנות העבודה, שכן במקרה כזה חלק מהתגמולים כבר נצברו בקופה הפנסיונית והעובד לא יקבל את מלוא הסכום מהמעסיק באופן ישיר.
שוקלים להתפטר? דברו קודם עם עורך דין!
אם אתם שוקלים להתפטר ותוהים אם מגיעים לכם תגמולים, חשוב להתייעץ עם עו"ד ליאת פייגל ולבדוק האם אחד מהתנאים שפורטו במאמר מתקיים. זכויותיכם עשויות להיות מוגנות גם במקרה של התפטרות, והמידע המדויק והליווי הנכון יבטיחו שתקבלו את מה שמגיע לכם. אם יש לכם שאלות נוספות או שאתם זקוקים לייעוץ משפטי צרו קשר בהקדם עו"ד דיני עבודה שיסייע לכם להבין את זכויותיכם ולממש את הפיצויים המגיעים לכם.