ClickCease
חיפוש

חובת נימוק – מכתב פיטורים

 

רבים הם הסוברים שהזכות לפטר עובדים היא זכות מוחלטת של מעסיק, בוודאי כאשר מדובר במגזר הפרטי. אך האמת שמדובר בתפיסה שאינה מדויקת, ואינה משקפת את הדין הישראלי הקיים. אחד מהביטויים המרכזיים לחוסר הדיוק שבתפיסה זו מופיעים בחובת נימוק במכתב פיטורים.

 

מכתב פיטורים

דרך הגנה נוספת בה נוקט החוק על מנת לצמצם את הפגיעה בעובד בהליך פיטורים ולאפשר לו להתאושש מאובדן מקור הכנסתו באופן המהיר ביותר, היא החובה שמושתת על המעסיק לספק מכתב פיטורים.

את מכתב הפיטורים, או בשמו האחר – ההודעה המוקדמת, יש לתת לעובד בכתב. מכתב זה צריך להימסר לידיו של העובד חודש ימים לפני מועד כניסת הפיטורים לתוקף, והוא זה שמתחיל בעצם את תקופת ההודעה המוקדמת, בה העובד ממשיך לעבוד כרגיל ויכול לתכנן את צעדיו הבאים בנחת.

ניתן לכלול במכתב הפיטורים גם פרטים נוספים, כגון תאריך לשימוע או סיבת הפיטורים, אך אין חובת הנימוק חלה במכתב הפיטורים עצמו.

 

חובת נימוק בפיטורים

ראשית חשוב להדגיש שחובת נימוק בפיטורים היא חובה מוחלטת שחלה על המעסיק, גם היא במטרה לצמצם את הפגיעה בעובד במהלך הליך הפיטורים. פיטוריו של עובד ללא נימוק מספק יהיו פיטורים לא חוקיים, על כל המשתמע מכך.

כאמור לעיל, חובת הנימוק בפיטורים אינה כלולה דווקא במכתב הפיטורים עצמו, על אף שניתן כמובן לציינה שם.

את חובת הנימוק על המעסיק למלא במסגרת הליך השימוע.

 

חובת נימוק לפני שימוע

על כל מעסיק בישראל שברצונו לפטר את אחד מעובדיו לערוך לו שימוע מסודר. בהליך השימוע תינתן לעובד ההזדמנות להתגונן מפני הכוונה לפטרו, לשטוח את טענותיו בנוגע לנימוקי המעסיק לפיטורים, ולנסות לשכנעו להשאירו במקום העבודה.

לעובד יש את הזכות שהשימוע יתקיים בלב פתוח ובנפש חפצה, ושלא תתקבל החלטה סופית בעניינו לפני עריכתו כדין, בנוסף לכך יש לו את הזכות להיות מיוצג על ידי עורך דין בהליך שכזה.

על מנת שיוכל העובד להתמודד באופן אפקטיבי ואמיתי מול נימוקי המעסיק לפטרו חב לו המעסיק חובת נימוק. את חובת הנימוק יש למלא זמן סביר לפני השימוע, בדרך כלל בעת הזימון אליו, זאת כדי שהעובד יוכל להכין את טיעוניו באופן שקול ומסודר.

חובת הנימוק כוללת גם את החובה למסור לעובד כל מסמך או ראיה עליו מתבסס המעסיק בנימוקיו, גם זאת כדי לאפשר לו לנהל הגנה מוצלחת מפני הכוונה לפטרו ומפני הטיעונים שעלו כנגדו.

אי קיומה של חובת נימוק – מה ניתן לעשות?

חובת הנימוק היא חובה ככל החובות השונות המוטלות על מעסיק בעת קיומו של הליך פיטורים. למעשה מדובר באחת מהחובות החשובות ביותר, שכן לולא קיומה מתגבר החשש לפיטורים שאינם מוצדקים.

למרות האמור לעיל, רבים הם העובדים שאינם עומדים על זכותם זו לקבל נימוק לפיטוריהם, ובכך פוגעים בסיכוייהם לשמור על מקום עבודתם.

אז מה ניתן לעשות כאשר המעסיק אינו מקיים את חובת הנימוק שחלה עליו? התשובה מתחלקת לשתיים:

 

דרכי הפעולה לפני שהפיטורים נעשו סופיים

כבר עם קבלת הזימון לשימוע שלפני פיטורים צריך העובד להיות עירני לשאלת קיומה של חובת הנימוק, שכן לולא קיומה השימוע עשוי להיות שימוע מן השפה ולחוץ.

על כן, כבר עם קבלת הזימון יש לבקש מהמעסיק לבצע את חובת הנימוק בצורה מסודרת ובצירוף מסמכים. כאשר המעסיק אינו שש לשתף פעולה ניתן אף להיעזר בעורך דין לדיני עבודה, שבמקרה קיצוני יוכל אף לשלוח לו מכתב התראה לפני תביעה על מנת להניע את המעסיק למלא את חובתו.

בכל דרך פעולה שלא תבחרו בה, לעולם אל תסכימו לקיומו של שימוע לולא קיומה של חובת ההנמקה. קיום של שימוע כזה עשוי להכשיר כלפי חוץ את הפיטורים שלכם ללא שניתנה לכם הזדמנות אמיתית להתגונן מפניהם.

 

דרכי הפעולה לאחר שהפיטורים נעשו סופיים

גם כאשר רק לאחר סיומו של הליך הפיטורים מבין העובד שחובת הנימוק של המעסיק לא מולאה כלפיו כיאות, אין זה סוף הסיפור. כאמור, פיטורים ללא קיומה של חובת נימוק הם פיטורים שאינם חוקיים, והחוק נותן לנו דרך להתמודד איתם.

הדרך העיקרית להתמודד עם פיטורים שאינם חוקיים היא באמצעות הגשת תביעה לבית הדין לעבודה. תוצאותיו של הליך כזה יכולות להיות שתיים: תשלום פיצויים לעובד שפוטר שלא כדין, או צו המורה למעסיק להחזירו למקום עבודתו.

התוצאות הללו אינן סותרות זו את זו, ובהחלט ייתכן שייפסקו שתיהן באותו מעמד. כמובן שאם הוחלט על התוצאה השנייה אין מניעה עקרונית שלאחר החזרתו לעבודה יפעל שוב המעסיק לפטרו, הפעם תוך קיומה של חובת הנימוק.

לפני הפנייה להליך שיפוטי חשוב להתייעץ עם עורך דין מומחה לדיני עבודה, על מנת שיחווה את דעתו על סיכויי הצלחת התביעה וימליץ על דרכי הפעולה הנכונות לעניין.

 

זכות המעסיק לפטר את עובדיו

החוק הישראלי מגן על עובדים בדרכים מגוונות ושונות, זאת מתוך ההבנה שבמערכת היחסים שנקראת "יחסי עבודה", העובד הוא הצד החלש. רבות מדרכי ההגנה הללו מתרכזות בהליך הפיטורים, שהוא אחד מההליכים שיש בהם פוטנציאל פגיעה גבוה ביותר לעובד.

דרך הגנה אחת כזאת נוגעת להגבלת זכותו של המעסיק לפטר עובדים, כך שהוא לא יכול לפטר כל עובד שהוא, בכל זמן שהוא ומכל סיבה שהיא. מעבר לכך, ישנם גם סוגי עובדים המוגנים לחלוטין מפני פיטורים על פי חוק, וישנם כאלו שיש צורך לקבל אישור מגורם חיצוני-ממשלתי על מנת לפטרם.

חשוב לציין שגם כאשר מדובר בעובד שמוגן מפני פיטורים, בנסיבות מסוימות יופעלו מנגנונים מיוחדים שיאפשרו גם את פיטוריו, למשל במקרה שבו העסק נקלע לקשיים כלכליים או שהעובד ביצע עבירות מסוימות.

 

למידע נוסף בנושא פנו לעו"ד ליאת פייגל, עורך דין מומחית לדיני עבודה.

חובת נימוק – מכתב פיטורים
חובת נימוק – מכתב פיטורים
עו"ד ליאת פייגל
עו"ד ליאת פייגל
עורכת דין ליאת פייגל מתמקצעת בתחום דיני העבודה והמשפחה ובכל המעטפת המשפטית התומכת בתחומים אלו על כל רבדיה. בעלת יכולת ומוטיבציה לחבר תחומי משפט שונים לצורך השגת מקסימום האפשרויות ומיצוי הזכויות עבור הלקוח. מרצה בתחום דיני תאגידים, חברות ודיני חוזים בהכנה לבחינות לשכת עורכי הדין. מלמדת באופן פרטני כתיבה משפטית ומשפט מנהלי. מסייעת בכתיבת סמינריונים לסטודנטים בשנה השלישית והרביעית ללימודי משפטים. לעורכת דין ליאת פייגל 20 שנות ניסיון בתחום הביקורת החקירתית בגופים ציבוריים גדולים, ניסיון בתחום הייבוא ייצוא והסחר הבינלאומי.

עו"ד ליאת פייגל ושות' בפייסבוק | מייל אישי: [email protected] | אודות עו"ד ליאת פייגל ושות'

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 12 ביקורות
×
js_loader
a4
משרד עורכי דין ליאת פייגל ושות'
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם נציג המשרד >>