המושג "עבירות צווארון לבן" הוא אינו מושג משפטי רשמי ואינו מופיע בחוק הפלילי במפורש. למרות זאת, מעטים האנשים שלא שמעו עליו. על אף שכיחותו של המושג בכלי התקשורת השונים רבים אינם יודעים מהן עבירות צווארון לבן, מהן מאפייניהן הייחודים ומה תפקידו של עורך דין צווארון לבן. בדיוק בשביל זה אנחנו כאן.
אז מה הן עבירות "צווארון לבן"?
ראשית כל חשוב להדגיש שמבחינת החוק עבירות צווארון לבן הן עבירות פליליות לכל דבר ועניין, ובחוק אין הפרדה בין עבירות צווארון לבן לעבירות שאינן כאלה. מדובר בהפרדה שהיא הפרדה חברתית בעיקרה.
למרות האמור, ישנם הבדלים מסוימים בפועל. עבירות צווארון לבן הן לרוב עבירות כלכליות, אשר לא מעורבת בקיומן אלימות, ומבצעי העבירה הם אינם בעלי פרופיל "עברייני". למעשה, העומדים לדין בגין עבירת צווארון לבן הם פעמים רבות אנשים נורמטיביים לחלוטין.
מאפייניה של עבירת צווארון לבן
בין עבירות הצווארון הלבן ניתן למצוא את העבירות הבאות: עבירות מס, עבירות הלבנת הון, עבירות ניירות ערך ושוק ההון, עבירות מתחום הביטוח והבנקאות ועבירות מרמה ושוחד. ננסה לעמוד על המאפיינים העיקריים של עבירות אלו:
מאפיין ראשון: שילוב בין משפט פלילי למשפט אזרחי-מסחרי
ניתן לראות שהעבירות שמנינו שייכות כולן לעולם האזרחי-מסחרי, אך בכל זאת מדובר בעבירות, כלומר יש להן שייכות גם לעולם הפלילי. ייחודיות זו של עבירות צווארון לבן דורשת מעורך הדין המייצג להיות בעל ידע ומיומנות בשני התחומים הללו.
מאפיין שני: היעדר אלימות פיזית
כפי שכבר אמרנו, עבירות צווארון לבן לעולם אינן מלוות באלימות פיזית, וזאת על אף הדימוי השכיח בקרב הציבור בכל הקשור לעבירות פליליות.
מאפיין שלישי: מבצע העבירה
במקרה של עבירות צווארון לבן מבצע העבירה בדרך כלל הוא אדם שרחוק מהפרופיל הדמיוני של עבריין. מדובר לרוב באנשים נורמטיביים, משכילים, העובדים בארגון גדול ומסודר ולעיתים אף בארגון ממשלתי.
מאפיין רביעי: מודעות המבצע
כמו בכל עבירה פלילית, גם בעבירות צווארון לבן אי ידיעת החוק אינה פותרת מעונש. עם זאת, בעוד רוב העבירות הפליליות הן די ברורות ומבטאות אמות מוסר מקובלות בציבור, עבירות צווארון לבן הן פעמים רבות פחות ידועות ומובנות מאליהן.
מאפיין זה מוביל לכך שאדם נורמטיבי יכול, יחסית בקלות, לעבור עבירת צווארון לבן מבלי שידע על כך, סתם בדרך של חוסר תשומת לב, והכול בגלל חוסר היכרות עם דקדוקי החוק בתחום עבודתו.
מאפיין חמישי: נפגע העבירה
בניגוד לעבירות פליליות אחרות עבירות צווארון לבן לרוב אינן מכוונות כלפי אדם ספציפי. אין זה אומר שתמיד אין נפגעים בעבירות כאלו, לעיתים יש אף רבים כאלו, אך לרוב מדובר בנפגעים עקיפים.
מאפיין שישי: משך המשפט
בגלל התחכום הכרוך באמת רבות בעבירות צווארון לבן, ובגלל שלרוב מדובר בעבירות שמתמקדות במחשבה הפלילית, כלומר בכוונה, ופחות במעשה של הנאשם, הן קשות יחסית להוכחה. הקושי הזה עלול לגרום להליכים משפטיים בעבירות צווארון לבן להימשך זמן רב.
מאפיין שביעי: הענישה
חשוב להדגיש שלמרות התפיסה הרווחת, עבירות צווארון לבן יכולות גם הן לגרור אחריהן עונשים חמורים לעובר עליהם, והכול תלוי בטיב העבירה ובעוצמת הפגיעה שבה.
עם זאת, בשל המאפיינים הייחודים של עבירת צווארון לבן המפורטים לעיל, יחסו של בית המשפט עשוי להיות מעט סלחני יותר כלפי העוברים אותן, בין שהדבר מתבטא בהכרעת הדין ובין שהוא מתבטא בגזר הדין.
תפקידו של עורך דין צווארון לבן
המאפיין הראשון של עבירות צווארון לבן שהזכרנו בסעיף הקודם הוא השילוב הייחודי בין המשפט האזרחי-מסחרי למשפט הפלילי. כפועל יוצא ישיר מכך על עורך דין המייצג נאשם בעבירת צווארון לבן להיות בקיא ומומחה בשני התחומים.
למעשה תפקידו של עורך דין צווארון לבן מתחלק לשניים: לפני מעשה ואחר מעשה.
תפקיד ראשון: לפני מעשה
המאפיין הרביעי שציינו לעיל בנוגע לעבירות צווארון לבן עסק בעניין מודעות המבצע. ביצוע עבירה בשל חוסר מודעות הוא דבר נפוץ יחסית בעבירות מסוג זה, ופה בדיוק נכנס תפקידו של עורך הדין.
עורך דין צווארון לבן שמלווה מקום עבודה או לקוח מסוים ידע לכוון ולהדריך אותו מראש, כך שיהיה ניתן להימנע מביצוע עבירות כאלו. תפקיד זה יכול לכלול פנים רבות, החל מהטמעת נורמות ניהוליות הולמות וכלה בסיוע ביצירת תוכניות אכיפה בתוך הארגון.
כמובן שייעוץ עם עורך דין מומחה לעבירות צווארון לבן כבר בשלב של לפני מעשה יכול לחסוך הרבה בעיות בעתיד, ועם שיתוף פעולה והקשבה אף למנוע לחלוטין את הצורך בליווי עורך דין בהמשך.
תפקיד שני: לאחר מעשה
תפקידו של עורך דין צווארון לבן לאחר מעשה הוא ליוויו של החשוד או הנאשם במהלך ההליך המשפטי המתנהל נגדו. גם תפקיד זה מתחלק למעשה למספר תפקידים, לפי שלביו של ההליך:
שלב ראשון: החקירה
מכיוון שעבירות צווארון לבן הן עבירות שלרוב נעשות במהלך עבודתו של הנאשם, ויש להן קשר ישיר אליה, לרוב התוצאה של פתיחת חקירה כנגד אדם בעבירה כזאת היא פגיעה חמורה בפרנסתו. עורך דין המלווה נחקר כזה צריך לפעול על מנת למנוע ככל האפשר השלכה שלילית זאת.
שלב שני: הגשת כתב האישום
בשל מאפייניהן הייחודים של עבירות צווארון לבן עורך דין מיומן יוכל לנהל משא ומתן ולהשפיע על התביעה בשלב זה להסיר עבירות מסוימות מכתב האישום או להמירן בעבירות קלות יותר.
הקושי בהוכחת עבירות אלו, יחד עם העובדה שעובר העבירה הוא בדרך כלל אדם נורמטיבי ובעל עבר פלילי נקי עשויים לסייע רבות בשלב זה.
שלב שלישי: המשפט
כבכל עבירה פלילית, גם בעבירות צווארון לבן יש חשיבות רבה לליווי צמוד של עורך דין לאורך המשפט כולו. במהלך המשפט ינסה עורך הדין לערער את יסודות התביעה ובכך להביא במקרה הטוב לאי-הרשעה של מרשו, ובמקרה הפחות טוב להמתקת גזר הדין.
סיכום
כפי שראינו, עבירות צווארון לבן הן בבסיסן עבירות פליליות, אך בכל זאת ההבדלים בינן ובין עבירות פליליות אחרות רבים ומגוונים. הייחודיות של עבירות אלו מחייבת, בכל הקשור אליהן, ליווי עורך דין מומחה ובקיא בכל התחומים המשולבים בתוכן.
במקרה של עבירות צווארון לבן ליווי עורך דין כבר מתחילתו של ההליך, כלומר החקירה, אינו נחשב למותרות, והוא יכול לחולל שינוי עצום בהשפעתו של ההליך הפלילי על החשוד או על הנאשם.
למעשה ניתן לומר יותר מכך – בכל הנוגע לעבירות צווארון לבן ליווי עורך דין הוא אינו מותרות כבר משלב תחילת ההעסקה במקום העבודה. מכיוון שמדובר בעבירות שניתן לבצע אפילו ברגע של חוסר תשומת לב, ממש לא כדאי להשאיר את העניין לידי המזל.
אין זה משנה אם אתם עובדים בכירים או זוטרים, ככל שאתם עובדים בארגון כלכלי המתעסק בכספים, בין אם פרטי ובין אם ציבורי, המלצתנו היא להתייעץ עם עורך דין צווארון לבן מבעוד מועד, ובכך לחסוך לעצמכם בעיות חמורות בהמשך. לפרטים נוספים פנו לעו"ד ליאת פייגל, עו"ד מומחית לעבירות צווארון לבן.