ClickCease
חיפוש

הפרת הסכם

 

במידה והייתם שותפים לחתימת חוזה אשר הופר על ידי אחד הצדדים, חשוב שתכירו את הסעדים המעוגנים בתוך חוק החוזים ומתייחסים לזכויות ולחובות מפרי החוזה. המחוקק הישראלי נותן דעתו בכל הנוגע להפרת הסכם, על כל סוגי ההסכמים, ובמיוחד אלו הכתובים וחתומים. במאמר זה תוכלו למצוא מידע נרחב על הפרת הסכם ועל ייעוץ משפטי לצדדים שנפגעו מכך.

 

מהו הסכם

מהבחינה המשפטית, הסכם הוא כל החלטה שנתקבלה על ידי שני צדדים באופן מודע ומתוך רצון, שבגינה באו שני הצדדים לידי הסכמה. לצורך העניין המשפטי, הסכם הוא חוזה, בין אם שנחתם בעל פה (עם עדים או ללא), ובין אם בכתב. מכאן שחוזה והסכם מהווים כאחד מהבחינה המשפטית ולצורך הפרת הסכם.

 

חוק החוזים

מפאת הכרה של חשיבות החוזה וההסכם בעיני המחוקק הישראלי, בשנת 1937 (תשי"ג), נחקק חוק החוזים, המתאר את התקנות הכלולות במסגרת חוזה ודינים בנוגע להפרת הסכם. מחוק זה נגזרות תקנות שונות בתחומי דיני חוזים.

 

התייעצות מקצועית לחתימת הסכם והפרתו

עריכת הסכם מכל סוג שהוא, מחייב מבחינה אישית ומשפטית. גם אם לא מדובר בחוזה "שמן", חתום ומחייב, אלא בהסכם קטן ואישי, חשוב מאוד שתוודאו למה אתם נכנסים. בטרם חתימה על כל הסכם, הגיעו מוכנים עם ידע מראש בנושא. במידה ומדובר על חתימה על חוזה מוכן לבעל מקצוע (למשל מול בנק, בתנאים של הבנק), חיקרו את הנושא קודם וקיראו היטב את הכתוב. שאלו שאלות אם הדברים אינם ברורים.

במידה ומדובר על הסכם שאתם שותפים לבנייתו או עריכתו, כדאי מאוד שתתייעצו עם גורם מקצועי ואף עם גורם משפטי, בטרם ההסכם ייחתם ויחייב אתכם. במידה ולא תוכלו לעמוד בהסכם, הפרתו יכולה לגרור עונשים או היבטים משפטיים. עורך דין המומחה בדיני חוזים יוכל לספק לכם ייעוץ משפטי ומידע מקיף בנושא.

שלושה סעדים לחוזה

סעד הוא למעשה סיוע שמגיש השופט למי שנמצא חייב בדין. המחוקק קובע שלוש אפשרויות הקשורות בחוזה או בהפרת הסכם:

 

  1. קיום ההסכם על תנאיו השונים
  2. ביטול של תנאי החוזה או החוזה כולו
  3. תשלום פיצויים של הצד החייב בדין כלפי הצד השני.

 

קיום ההסכם

בית המשפט יכול לדחות את טענת הנאשם בדין על חוסר יכולתו או רצונו למלא אחר תנאי החוזה, ולחייבו לעמוד בתנאי ההסכם. הדבר יתקיים במקרים בהם יוכח כי כל הצדדים נכנסו מתוך רצון אל ההסכם וכי אין סיבה חוקית ממשית שיש בה מכדי לבטל את החוזה על סעיפיו השונים.

 

ביטול ההסכם

החוק הישראלי מציב תנאים אשר בגינם ניתן לבטל הסכם קיים:

  • הצד שהביא להפרת ההסכם, התחייב להסכם שלא מרצונו, או בגין הפעלת לחץ מצד גורם נוסף.
  • ההסכם אינו בר ביצוע, בין אם הוא מופרז, או שהסעיפים בו אינם חוקיים, או כל סיבה שאינה מספקת אפשרות מעשית לקיום החוזה.
  • ההסכם נחתם עבור שירות המסופק באופן אישי, ומספק השירות בוחר לדחות את מתן השירות.
  • עצם קיום ההסכם תדרוש מידת פיקוח גדולה דיה מידיי רשויות המדינה (כגון ההוצאה לפועל או גורמים משפטיים עצמם).
  • הנסיבות אשר הביאו לידי חתימת החוזה לא נמצאו מוצדקות על ידי השופט.

 

תשלום פיצויים

בית המשפט יכול לבטל את החוזה ובתנאי שישולמו פיצויים על ידי הצד המפר לצדדים האחרים הנמצאים בחוזה. בית המשפט ייקבע את גודל הפיצויים, בין שהם נמצאים בהלימה עם הסכומים הכספיים המצויים בהסכם או שיקבעו על ידי קריטריונים אחרים.

 

קביעת הפיצויים על ידי בית המשפט

קביעת פיצויים לחוזה יכולים להיקבע כסעיף בפני עצמו או כסעיף נוסף הנלווה לסעיפים האחרים. כך למשל, ביטול ההסכם לצד תשלום פיצויים או למשל אכיפתו ובנוסף לכך תשלום פיצויים. תשלום הפיצויים ייקבע לפי אחד מהקריטריונים הבאים:

  • במידה ומדובר בנזקים והפסדים כספיים שנגרמו לידי אחד הצדדים כתוצאה מהפרת ההסכם, יוכל לטעון הצד הנפגע לקבל פיצוי בגין סכום זה לרבות הוצאות המשפט.
  • במידה ואחד הצדדים הוא לקוח שהיה אמור לקבל מוצר מהצד השני המספק את המוצר. במידה והפרת ההסכם גרמה לצד א' הנ"ל לרכוש מוצר שעלותו גבוהה יותר, יוכל לטעון זה לקבלת פיצויי מצד ב' בעניין זה, לפי ההפרש או הסכום כולו.
  • במידה והצד הנפגע יטען לנזק נפשי והדבר יוכח כנכון בפני בית המשפט
  • תשלומי הביטוח בכיסוי ההסכם לא יחשבו לצורך הפיצויים, ולכן בגין כל הפסד ניתן לטעון לסכום המלא אשר נדרש אליו הצד הנפגע.

 

הסכם בגין פיצויים

הצדדים יוכלו לקבוע ביניהם את גובה הפיצויים במידה והם מוסכמים על שני הצדדים, גם ללא צורך בבית המשפט. הדבר הוא למעשה כמו עסקת טיעון. במידה ובית המשפט קבע כי מדובר בהפרת הסכם, אזי יוכל להתממש עניין זה. למרות זאת, בית המשפט יכול להתערב בעניין גובה הפיצויים ולהפחית אותם במידה והם מוגזמים בעיני השופט.

 

הפרת הסכם צפויה

מדובר על מצב בו לא בוצעה הפרה של ההסכם, אך אחד הצדדים הודיע כי הוא הולך לסגת מביצוע ההסכם ואין ברצונו לקיים אותו. ייתכן שההודעה תינתן עוד לפני מועד ביצוע החוזה, אך בעיני הבית המשפט, ניתן לתבוע בגין הפרת הסכם ולדון בענייני קיום החוזה או מתן פיצויים.

 

ייעוץ משפטי בדיני חוזים

דיני חוזים הוא תחום ייחודי הגלום בתוך מערכת המשפט. יש לו היבטים רבים הוא יכול להיות מורכב ומסובך. עורך דין מומחה לדיני חוזים נאלץ לרוב להיכנס לעובי הקורה, הן בלמידת התחום והן במקרים משפטיים הבאים לפתחו. לכן חשוב שבכל מקרה של חתימת הסכם או הפרת הסכם, תתייעצו עם עורך דין מומחה.

פנו לעו"ד ליאת פייגל לקבל את הייעוץ המשפטי האמין והמקצועי ביותר בנושאי דיני חוזים והפרת הסכם.

הפרת הסכם
הפרת הסכם
תמונה של עו"ד ליאת פייגל
עו"ד ליאת פייגל
עורכת דין ליאת פייגל מתמקצעת בתחום דיני העבודה והמשפחה ובכל המעטפת המשפטית התומכת בתחומים אלו על כל רבדיה. בעלת יכולת ומוטיבציה לחבר תחומי משפט שונים לצורך השגת מקסימום האפשרויות ומיצוי הזכויות עבור הלקוח. מרצה בתחום דיני תאגידים, חברות ודיני חוזים בהכנה לבחינות לשכת עורכי הדין. מלמדת באופן פרטני כתיבה משפטית ומשפט מנהלי. מסייעת בכתיבת סמינריונים לסטודנטים בשנה השלישית והרביעית ללימודי משפטים. לעורכת דין ליאת פייגל 20 שנות ניסיון בתחום הביקורת החקירתית בגופים ציבוריים גדולים, ניסיון בתחום הייבוא ייצוא והסחר הבינלאומי.
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 13 ביקורות
×
js_loader
יצירת קשר:
משרדינו ברשתות החברתיות:
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 13 ביקורות
js_loader
a4
משרד עורכי דין ליאת פייגל ושות'
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם נציג המשרד >>