לרוב אנו מעדיפים לחיות בשקט ובשלווה עם סביבתנו, קהילתנו וחברינו, אך לעיתים נקלעים שלא מרצוננו לעין הסערה ומוצאים את עצמינו בעימות כלשהו שלא חפצנו בו. איך מתמודדים בלי לשלם מחיר נפשי או כלכלי כבד, איך לא להישאר לבד ומחוסרי כלים – זהו מקומו של גישור כסיירת מובחרת של עולם המשפט ועריכת הדין.
"המילה משבר כשהיא כתובה בסינית, מורכבת משני סימנים: אחד מהם מציין סכנה והשני מציין הזדמנות" / ג'ון קנדי.
מהו גישור?
גישור הוא צירוף של צד ניטרלי שיתווך במערכת יחסים של יריבות ועוינות. בכל התקופות, בקרב קבוצות שבטיות, תרבותיות ואתניות בכל רחבי העולם, מאפריקה עד אירופה ואסיה, ממרכז אמריקה ודרומה עד יפן התבקשו זקני המשפחה לסייע בפיוס במצבי קונפליקט. גם סין בתקופת שושלת הקיסרים אימצה את הגישור כשיטה עיקרית ליישוב סכסוכים. החברה הסינית עד היום חדורה במעלות הפשרה ובשיטות הגישור והיישוב סכסוכים.
גישור יכול להתאים לכל קונפליקט. הקונפליקט יכול להיות בין עובדים להנהלה, או בין דיירים בבתים משותפים (בפרויקטים מורכבים של תמ"א, פינוי בינוי, או בניהול הבית המשותף), קונפליקטים בתוך המשפחה או בענייני ירושה. קונפליקטים קיימים גם בין חברים, או בין מדינות. גישור הוא פתרון לכל סכסוך תהליך שמתקיים מחוץ לכותלי בית המשפט ויש לו תועלות רבות מעבר להשגת התוצאה עצמה. הליך שנגמר בפיוס ופשרה מצמיח ערוצים חיוביים של התקשרויות והפריות עתידיות.
להבדיל מגישור הליך משפטי הנו הליך טעון אמוציות, נטול שליטה, בעלי הדין לעיתים חשים שהפיצוי נמוך, התהליך ארוך ומורכב, יקר יותר, גוזל זמן רב, וההתדיינות המשפטית בסופה מביאה לסיומה של מערכת היחסים, כל מערכת יחסים, מסחרית, חברית, משפחתית או אחרת.
מיהו המגשר?
מגשר צריך להיות ניטרלי, מקצועי, בעל יכולת הקשבה והכלה ובעל יכולת למצוא פתרונות יצירתיים שמטיבים עם כל הצדדים ומסייעים להם להגיע להסדר מוסכם. המגשר אינו שופט ואינו בורר, אינו פוסק ואינו כופה על הצדדים פתרון או הסדר. המגשר פועל בפשטות "כמיילדת המסייעת בלידתו של הסדר". המגשר שואף לזהות מטרות ויעדים משותפים, פותח ערוצי תקשורת, פותח הצעות להסדר שיהיו מקובלות על כל הצדדים. הליך של גישור מקצועי דוחף את הצדדים לחקור את הצרכים והאינטרסים האמתיים. אנשים רבים סבורים כי בשל ניסיונם הרב במו"מ הם "מגשרים מלידה". אולם לנושאים ונותנים שאין להם הכשרה ב"משא ומתן עקרוני" או באמנות הגישור, יהיה קושי וחיסרון בכך שהם רואים את העולם מנקודת מבטם האישית ומתבלבלים לעיתים קרובות בין תפישות לבין מציאות. מגשר מקצועי יכול לראות תפישות עולם שונות גם כשאלו אינם תפישות עולמו ולשמש זרוע ניטרלית בהליך.
האם גישור הוא משא ומתן?
גישור אינו משא ומתן. הגישור נוחל לא פעם הצלחה במקום שהמשא ומתן נכשל. בגישור קולם של הצדדים יכול להישמע באמת, דבר העוזר להתגבר על המחסומים הרגשיים והפסיכולוגיים. מגשר מיומן יתמקד בצרכים ואינטרסים עתידיים ולא בזכויות וחובות יעודד אתוס של שיתוף פעולה בין הצדדים. הצדדים מגיעים להסדר שכולם מרוויחים, והתוצאה היא טובה למטרותיהם האמתיות והעכשוויות. מערכת היחסים בהליך של גישור עוברת שיקום והפריה.
מהם היתרונות הבולטים בהליך של גישור?
- גישור מתנהל ומסתיים בהסכמה, לצדדים יש שליטה מלאה, המגשר אינו כופה הסדר ואין תחושה של ניצחון או הפסד. כולם מנצחים.
- הגישור הוא פרטי וסודי, אינו מתקיים בפומבי אלא ביחידות, כל דבר שנחשף בהליך הגישור נחשף "מבלי לפגוע בזכויות" ולא ניתן לעשות בו שימוש מחוץ להליך הגישור במידה והצדדים לא מגיעים להסכמה.
- הגישור אינו מתמקד ב-זכויות וחובות – אלא ב- צרכים ואינטרסים. לעיתים משא ומתן נכשל בשל עיסוק יתר בזכויות וחובות אשר מביא להתחפרות ותקיעות בעמדות נוקשות. הגישור פניו לעתיד, מעודד את הצדדים להעריך מחדש את מטרותיהם ויעדיהם העתידיים בהווה ובעתיד (בשונה מן ההתדיינות המשפטית, אשר בוחנת מה התרחש בעבר).
מה מתרחש בפועל בהליך גישור משפטי?
- הליך הגישור נפתח בפגישת היכרות בדרך כלל במשרד עורך הדין.
- חשוב ליצור סביבה בטוחה ולקבל את מלוא הנתונים על הקונפליקט מהצדדים עצמם.
- המגשר מסביר לצדדים מהם כללי הגישור, חשיבותם וכללי האתיקה תוך בניית מערכת יחסי אמון.
- הצדדים מפרטים מה ציפותיהם מההליך.
- מתקיימות ישיבות משותפות וישיבות פרטיות.
- הליך שמסתיים בהצלחה מסתיים בבניית הסכם פשרה מוסכם על כל הצדדים.
הפסיכולוגיה שמאחור
כל הסכסוכים מושפעים מעקרונות פסיכולוגיים או רגשיים, כל הסכסוכים כרוכים בפגיעה ברגשות. מעטים הם הסכסוכים שאין בהם גורם רגשי. המטרה בגישור וישוב סכסוכים היא להתעלות על העמדה המתנגדת והרגשית ולהעביר את הצדדים מעמדת העימות ההתחלתית שלהם לנקודת מוצא המתקבלת יותר על הדעת – כך הם יכולים ליצור ברית עבודה ולהשיג פתרון שיהיה טוב לכל אחד מהם.
מזדהים ? נמצאים בסכסוך ? מוזמנים לשתף ולסיים את התהליך בדרך של יישוב וגישור מחוץ לכותלי בית המשפט.
צריך לראות את המשבר כפקעת של צמיחה ולנהל אותו נכון ובמקצועיות.
ליאת פייגל, עו"ד מגשרת וחשבת שכר