ClickCease
חיפוש

האם הטרדה מינית יכולה להיות מילולית?

הטרדה מינית היא תופעה חברתית קשה, שיכולה ללבוש מגוון צורות. פעמים רבות עולה השאלה האם הטרדה מינית מילולית תיחשב אף היא כהטרדה מינית על פי חוק? אז אם גם אתם שאלתם את עצמכם את השאלה הזו, המאמר הבא יעשה לכם סדר בנושא

 

מהי הטרדה מינית על פי חוק?

החוק במדינת ישראל מגדיר את ההטרדה המינית באופן רחב, תוך שימת דגש על העקרונות של חופש הרצון והכבוד הבסיסי לכל אדם. הטרדה מינית יכולה להתרחש בכל סביבה חברתית, אך במיוחד במקום העבודה, בו מתקיימות פעמים רבות אינטראקציות בין עובדים ומעסיקים. במקום העבודה, יכול להיווצר כוח לא מאוזן בין הצדדים, דבר שמקל על התופעה להתפשט ולעיתים גם להיחשב כמעשה של "סחיטה" או "הפגנת שליטה", מקרים לגביהם מומלץ לפנות להתייעצות מוקדמת עם  משרד עו"ד ליאת פייגל.

למעשה, הטרדה מינית היא פעולה או סדרת פעולות המבוצעות על ידי אדם אחד כלפי אדם אחר ונעשית מתוך כוונה או באופן שגורם לאדם המוטרד חוסר נוחות או תחושת איום. מדובר בהתנהגות לא רצויה הכוללת לעיתים קרובות ניצול של מעמד או כוח, שעלולה להשפיע לרעה על כבודו של המוטרד ולהוביל לפגיעה פיזית, רגשית או נפשית. חשוב להבין כי הטרדה מינית אינה מוגבלת למעשים פיזיים בלבד, והיא יכולה להתקיים גם בתנאים אחרים, תוך פגיעות בכבודו של האדם ובתחושת הביטחון שלו בסביבת העבודה ובכלל.

 

האם הטרדה מינית יכולה להיות מילולית?

הטרדה מינית מילולית נחשבת להטרדה מינית לכל דבר ועניין, בדיוק כפי שהטרדה מינית פיזית או התנהגותית נחשבת לעבירה. על פי חוק, הטרדה מינית כוללת לא רק מעשים פיזיים אלא גם התנהגויות מילוליות, העשויות להוות פגיעה חמורה בכבודו ובזכותו של האדם להיות במקום עבודה או בסביבה חברתית בטוחה. הטרדה מילולית מתקיימת כאשר אדם משתמש בשפה לא ראויה, גסה או מזלזלת כלפי אדם אחר, תוך כדי פגיעה בתחושת הנוחות והכבוד של אותו אדם.

בין הדוגמאות השכיחות של הטרדה מינית מילולית ניתן למנות:

  • הערות מבזות או בדיחות על מראה חיצוני
  • הצעות קידום בעבודה על רקע מיני
  • הערות מיניות ישירות
  • בקשות חוזרות ונשנות

 

הטרדה מילולית כזו יוצרת סביבה רגשית לא נוחה ומסכנת את ביטחונו של המוטרד, גם אם היא לא כוללת מגע פיזי. הכוונה היא לפגוע בכבוד ובזכות הפרטיות של האדם, וזה מה שמייחד את ההטרדה המילולית והופך אותה לחלק מהתופעה הרחבה של הטרדה מינית.

 

הבעייתיות הסובייקטיבית של הטרדה מינית מילולית: מתי הערה מילולית הופכת להטרדה?

הטרדה מינית מילולית נחשבת לתופעה בעייתית במיוחד, שכן היא נתונה לפרשנות סובייקטיבית של הנפגע. לא תמיד ברור מתי הערה מילולית חלה על גבול ההטרדה, וכיצד ניתן להבדיל בין הערה שאינה מזיקה לבין כזו שפוגעת בזכותו של אדם להיות בסביבה בטוחה ומכבדת. מה שנראה לאדם אחד כבדיחה תמימה או מחמאה, יכול להתפרש על ידי אדם אחר כהטרדה מינית שפוגעת בכבודו ובתחושת הביטחון שלו. מדובר בקו דק מאוד בין שיחה רגילה לבין התנהגות שאינה הולמת ויכולה להיחשב כהטרדה.

 

כדי להימנע ממצבים כאלה, יש לשים לב לשני פרמטרים עיקריים:

ההסכמה של האדם השני

כל הערה או התייחסות למיניותו של האדם (בין אם למראהו ובין אם בקשר ישיר למיניותו), צריכה להיות בהסכמתו של הצד השני וככל והצד השני מביע את אי הסכמתו או מראה זאת באמצעות חוסר נוחות, יש להפסיק את ההערות הללו באופן מידי.

 

הקשר והסיטואציה

חשוב לשקול את ההקשר שבו נאמרת ההערה. מה שנראה כבדיחה תמימה במפגש חברתי, עלול להיתפס כמעשה הטרדה בסביבה מקצועית או במקום עבודה, בו לא תמיד יש מקום להערות אישיות ומיניות.

 

הטרדה מינית מילולית – מקרים נוספים

הטרדה מינית והתנכלות בעבודה ברמה מילולית, אינה מוגבלת רק להערות ישירות או בדיחות בעלות אופי מיני, והיא יכולה להתרחש במגוון מצבים נוספים:

 

צפייה בסרטונים

מדובר במצב שבו אדם מחליט לשתף או להראות לאחרים תוכן מיני או סרטונים בעלי אופי מיני, באופן חוזר ונשנה, מבלי להסכים לכך עם האדם השני. הדבר עשוי להוביל למצב שבו האדם השני מרגיש נבוך או מותקף, גם אם לא מדובר בהטרדה פיזית ישירה.

 

סחיטה באיומים

במקרים מסוימים, הטרדה מילולית יכולה לכלול איום או איום מרומז, שמוביל את האדם המוטרד להרגיש כי עליו להסכים להתנהגות מינית או לתנאים לא רצויים. גם אם לא נגרמת פגיעה פיזית, האיומים המילוליים עשויים לגרום נזק פסיכולוגי ולפגוע במצבו הנפשי של המוטרד.

 

הזכרת נטייתו המינית של האדם בניגוד לרצונו

כאשר אדם מתייחס או מדבר על נטייתו המינית של אחר בצורה שאינה הולמת או בניגוד לרצונו של אותו אדם, הדבר עשוי להוות הטרדה מינית מילולית.

 

הטרדה מינית מילולית במקום העבודה

הטרדה מינית מילולית יכולה להתרחש בכל מקום, אך נראה כי מקום העבודה הוא אחד המקומות הנפוצים ביותר להתרחשותן של הטרדות מסוג זה, בעיקר בגלל שעות העבודה הרבות והקרבה היום – יומית בין העובדים, המהווים יחדיו כר פורה להערות בלתי רצויות.

אחד האתגרים המהותיים בנושא הטרדה מינית מילולית במקום העבודה הוא החשש של עובדים רבים לדווח על הטרדה מינית מילולית שחוו, בשל החשש מפגיעה במעמדם החברתי או פיטורים.

 

כיצד עלינו לפעול במקרה של הטרדה מינית מילולית במקום העבודה?

חשוב להימנע מהסכמה להתנהגויות פוגעניות, לרבות הטרדה מינית מילולית, ולזכור כי יש לכם זכויות כעובדים לשמירה על כבודכם וביטחונכם בסביבת העבודה. במקרה של הטרדה מינית מילולית במקום העבודה, חשוב לפעול מיד ולדווח על המקרה בצורה ברורה ומדויקת. ראשית, יש לתעד את ההערות או ההתנהגויות הפוגעניות, כולל תאריכים ושעות. יש לפנות לממונים על הנושא במשרד או למחלקת משאבי אנוש, המחויבים לפעול לשמירה על פרטיות וחשאיות המידע. במקרים חמורים, ניתן לפנות לייעוץ משפטי של עו"ד דיני עבודה או לגורמים חיצוניים כמו האגודה לזכויות האזרח.

 

מדוע חשוב לפנות לשירותיו של עו"ד דיני עבודה לאחר הטרדה מינית מילולית?

פנייה לשירותיו של עו"ד דיני עבודה לאחר הטרדה מינית מילולית היא צעד חשוב להבטחת זכויותיכם ולשמירה על פרטיותכם. עורך דין המתמחה בתחום יכול להנחות אתכם כיצד לפעול בצורה הטובה ביותר, החל מהגשת תלונה למקום העבודה ועד לניהול הליך משפטי במידת הצורך.

עורך דין ידע להעריך את ההיתכנות המשפטית להגשת תביעה ולהציע פתרונות מותאמים, כולל הצעות לפיצוי או טיפול מחוץ לכותלי בית המשפט. מעבר לייעוץ המשפטי, עורך דין יכול גם לעזור לכם להתמודד עם מצבים רגישים ולשמור על כבודכם לאורך כל התהליך.

אל תתמודדו עם המצב לבד – אם חוויתם הטרדה מינית מילולית במקום העבודה, צרו קשר עם עורך דין המתמחה בדיני עבודה כדי להבטיח את זכויותיכם.

 

לסיכום

הטרדה מינית יכולה בהחלט להיות גם מילולית ולהיחשב ככזאת הן במקרים של הערות ובדיחות והן במקרים נוספים, כמו הצעות מטרידות וצפייה חוזרת ונשנית בסרטונים בעלי אופי מיני. במקרים של הטרדה מינית מילולית חשוב לפעול באופן מיידי ולהגיש תלונה במקום העבודה, המחויב לטפל בנושא בדיסקרטיות מלאה ובעת הצורך, ניתן להיעזר בשירותיו של עו"ד דיני עבודה לטיפול מהיר, יעיל ומקצועי.

 

האם הטרדה מינית יכולה להיות מילולית?
האם הטרדה מינית יכולה להיות מילולית?
תמונה של עו"ד ליאת פייגל
עו"ד ליאת פייגל
עורכת דין ליאת פייגל מתמקצעת בתחום דיני העבודה והמשפחה ובכל המעטפת המשפטית התומכת בתחומים אלו על כל רבדיה. בעלת יכולת ומוטיבציה לחבר תחומי משפט שונים לצורך השגת מקסימום האפשרויות ומיצוי הזכויות עבור הלקוח. מרצה בתחום דיני תאגידים, חברות ודיני חוזים בהכנה לבחינות לשכת עורכי הדין. מלמדת באופן פרטני כתיבה משפטית ומשפט מנהלי. מסייעת בכתיבת סמינריונים לסטודנטים בשנה השלישית והרביעית ללימודי משפטים. לעורכת דין ליאת פייגל 20 שנות ניסיון בתחום הביקורת החקירתית בגופים ציבוריים גדולים, ניסיון בתחום הייבוא ייצוא והסחר הבינלאומי.
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 15 ביקורות
×
js_loader
יצירת קשר:
משרדינו ברשתות החברתיות:
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 15 ביקורות
js_loader
a4
משרד עורכי דין ליאת פייגל ושות'
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם נציג המשרד >>